Kirja ottaa päähän! Outokumpu 5.11.2011
 
Arvoisat lasten ja nuorten kirjallisuustapahtuman järjestäjät ja osallistujat,

Lapsiasiavaltuutettuna olen tottunut puhumaan lasten suojelusta.  Kirjallisuustapahtuman suojeleminen on uusi näkökulma. Suojelua molemmat nykymaailmassa tarvitsevat - lapset ja lasten kirjat. 

Lapset, nuoret ja kirjat tarvitsevat suojelun ohella myös oikeuden osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi. Aikuisten pitää ottaa selvää lasten ja nuorten mielipiteistä ja ottaa ne huomioon, kun he tekevät lapsia ja nuoria koskevia päätöksiä.  Lasten ja nuorten kirjailijoille kyky kuunnella erilaisia ja monenlaisia lapsia ja nuoria - tyttöjä ja poikia, nuorempia ja vanhempia lapsia - on elintärkeä. Hyvä lasten ja nuorten kirja syntyy läheisestä kosketuksesta lasten ja nuorten omaan arkeen.

Lasten ja kirjojen suojelusta oli siis puhe. Joskus myös kirjat voivat suojella lapsia ja nuoria. Hyvät kirjat antavat mahdollisuuksia unelmoida, miettiä toisenlaisia tulevaisuuksia, jopa paeta arjen ikävyyksiä. Kirjasta voi löytää ajanvietettä, innostusta, elämänohjeita, rohkaisua tai vertaisiaan. Hyvä kirja voi olla mainio kumppani yksinäisiin hetkiin. Hyvä kirja arvostaa ja kunnioittaa lasta ja nuorta.  Voihan hyväkin kirja toki myös ottaa päähän. 

Tarvitsevatko lasten ja nuorten kirjat sitten oikeasti suojelua?  Ovatko kirjat ahdingossa? Lukevatko tulevat lasten ja nuorten sukupolvet kirjoja - sähköisiä tai paperisia, suomeksi tai englanniksi? En yhtään epäile sitä, etteikö kirja yleensä ja myös suomenkielinen kirja eläisi ja voisi hyvin myös tulevaisuudessa. Lasten ja nuorten oman kirjallisuuden asema kaipaa kuitenkin miettimistä.

Lapsuus ansaitsee elämänvaiheena enemmän arvostusta. Lapsi on ihminen, kokija ja tekijä juuri nyt eikä vasta tulevaisuudessa.  Monet ilmiöt hoputtavat lapsia nuoriksi ja aikuisiksi. Media ja mainonta tarjoavat omia mielikuviaan. Hyvältä pitäisi näyttää. Vastuuta pitäisi kantaa. Suorittaa ja pärjätä koulussa sekä harrastuksissa.   Leikin aika voi jäädä liian lyhyeksi. Luettavaakin on tarjolla tosi moneen lähtöön.

Lasten ja nuorten kirjallisuuden edistäminen tukee lapsuuden ja nuoruuden arvostusta.  Kotimaisen lasten ja nuorten kirjallisuuden olemassaolo ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Kotimaisen lasten ja nuorten kirjallisuuden edistäminen tarvitsee valistuneita kustantajia, monipuolisia kirjastoja, innostuneita äidinkielen opettajia, ajan tasalla pysyviä kirjakauppoja sekä lapsuutta ja nuoruutta arvostavia vanhempia, päättäjiä ja kasvattajia.  Tietysti tarvitaan kirjailijoita, jotka haluavat kirjoittaa juuri lapsille ja nuorille heitä kiinnostavista aiheista. Toki pääroolissa ovat lukijat - lapset ja nuoret itse.

Kaikesta tästä puhutaan Outokummussa lasten ja nuorten kirjallisuuden tapahtumassa.  On hienoa, että maakuntakirjailijat, Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys ja taidetoimikunta sekä Outokummun kaupunki ja teatteri ovat ottaneet asiakseen tänä vuonna juuri lasten ja nuorten kirjallisuuden edistämisen.  

Lapsella on oikeus tutustua kulttuuriin ja taiteeseen sekä sitä kautta koko ihmiskunnan henkiseen perintöön.  Kulttuuri ja taide antavat lapsille ja nuorille myös tunteen osallisuudesta sukupolvien ketjussa.  Luetaan siis yhdessä ja kerrotaan lapsille myös siitä, millaiset kirjat meidän lapsuudessamme olivat suosittuja.  Samalla voimme aikuisina kurkistaa oman lapsuutemme ajatusmaailmaan. Se on meille terveellistä!

Toivotan tapahtumalle sekä kotimaiselle lasten- ja nuorten kirjallisuudelle mitä parhainta menestystä.