Kirjailijat Esko-Pekka Tiitinen ja Pentti Ruohonen on palkittu Suomen Maakuntakirjailijoiden Maakuntakirjailijat-mitalilla. Palkitsemiset julkistettiin Kirja ottaa päähän! –kirjallisuustapahtumassa Outokummussa pyhäinpäivänä.

Tiitiselle mitali annettiin tunnustuksena monipuolisesta tuotannosta ja kirjallisuuden vaikuttavuuden edistämisestä. Outokumpulaisen kirjailija Esko-Pekka Tiitisen teoksissa on jalometallia; niissä on jaloja arvoja ja ymmärrystä ihmistä kohtaan. Kyyhkyn kysymys on kaikunut ENO-verkkokoulun avustamalla matkallaan jo lähes maailman ympäri; ekologisella vastuullamme on nyt hyvä outokumpulainen tulkki, joka puhuttelee niin lapsia kuin aikuisiakin. 

Tiitinen on Suomen Maakuntakirjailijoiden pitkäaikainen jäsen, joka on ollut myös yhdistyksen johtokunnassa. Hän on aito maakuntakirjailija, joka on osoittanut kirjailijantyöllään, että kehäkolmoselta katsoen syrjäisessä pikkukaupungissa voi luoda vaikuttavaa taidetta, kuten myös toimia vaikuttavana kirjailijana.

Pieksämäkeläinen kirjailija Pentti Ruohonen sai tunnustuksen monipuolisesta kirjallisuuden ja kirjallisen kulttuurin edistämisestä Etelä-Savossa. Hän on tehnyt tunnetuksi maakunnan elämää ja sen juuria laajalla tuotannollaan, johon kuuluu niin romaani, historiikkeja, elämäkertoja lyhytproosaa, pakinoita kuin kolumnejakin. Hän on luonut pieksämäkeläistä kotiseutukirjallisuutta noin kolmenkymmenen teoksen verran. Merkittävä kulttuuriteko, Mikkelin läänin kaunokirjallisen lukemistotrilogian kokoaminen 1980-luvulla, ei unohdu. 

Ruohonen on kirjoittamisen moniottelijana vaikuttanut myös vahvasti kirjallisuustoimintaan maakunnassaan. Hän on ollut ideoimassa ja järjestämässä matineoita muun muassa Suomen Maakuntakirjailijoiden kanssa, toiminut Kirjallisuuspoliittinen Toimikunta Idän puheenjohtajana sekä opastanut ja kannustanut vuosikymmenten ajan merkittävällä tavalla paikallisia kirjoittajia. 

Pentti Ruohonen on Suomen Maakuntakirjailijoiden pitkäaikainen jäsen. Hän on toiminnallaan edistänyt maakunnallisen ja paikallisen kirjallisuuden ja kirjoittamisen kehittämistä ja aseman vahvistamista, eli niitä tavoitteita joita Suomen Maakuntakirjailijat ajaa.

* * * 

Esko-Pekka Tiitisen laajaan tuotantoon kuuluu kirjoja sekä lapsille että aikuisille, radiokuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia, oopperalibrettoja, televisiosarjoja ja teatterinäytelmiä. Kirjailijantyönsä lisäksi hän on myös kuvataiteilija. Palkinnoista mainittakoon Finlandia Junior -palkinto vuodelta 2008, jonka hän sai nuortenromaani Villapäistä sekä Savonia-palkinto vuodelta 2011.  

Kirjailijan teoksia on käännetty muun muassa viroksi, ruotsiksi, norjaksi, tanskaksi, japaniksi ja koreaksi. Esko-Pekka Tiitisen kirjoittama kansainvälisesti laajasti esitetty Drops of Life, näytelmä puiden istuttamisesta ja yhteistyöstä, sekä näytelmän yli 30 kieliversiota, esitellään tarkemmin ENO Tree Play -sivustolla: http://www.enotreeplay.net/ 

Matrikkelitietoja Esko-Pekka Tiitisestä: http://pkkirjailijat.jns.fi/show.cgi?id=82

* * * 

Kirjailija, opetusneuvos Pentti Ruohonen on ollut alueensa tuotteliaimpia kirjailijoita. Hän on luonut pieksämäkeläistä kotiseutukirjallisuutta noin kolmenkymmenen teoksen verran. Merkittävä kulttuuriteko oli Mikkelin läänin kaunokirjallisen lukemistotrilogian kokoaminen 1980-luvulla, josta akateemikko Matti Kuusi on todennut, että se avaa harvinaisen moni-ilmeisen näkymän eteläisen Savon menneisyyteen, kivikaudelta1900-luvulle. Kirjoitustyyliltään persoonallisena pakinoitsijana ja kolumnistina hänet on tunnettu 60 vuoden aikana kymmenissä lehdissä ja radiokanavilla. 

Tuleva kirjailija kirjoitti ensimmäisen kirjansa 13-vuotiaana vuonna 1947 ruutupaperille. Kirjan nimeksi tuli Sodan Sankareja. Pakinakokoelma Onneton tunari ilmestyi 1975, romaani Vain pieni kansanlaulu 1980. Kirjailijan elämäkerrallista ainesta sisältävät teokset Orpopojan ”valssit” (2001) ja Brahean kriivari (1999), joka on elämäkerta lieksalaisesta kirjailija-opettajasta Annikki Turusesta. 

Pieksämäen Kirjoittajien aktiivisena jäsenenä Ruohonen on järjestänyt useita kirjallisuusmatineoita, joista esimerkkinä on Pieksämäellä 1985 järjestetty Kirjailijat Etelä-Savossa, Kerronpa sinulle –matinea. Koululaisille ja yleisölle itsestään kävivät tuolloin kertomassa kirjailijat Hellevi Salminen, Aarno Kellberg, Mirja Kuivaniemi, Liisa Laukkarinen, Onni Palaste, Matti Summanen, Pentti Ruohonen itse ja Jouko Tyyri. 

Mitalin myöntäminen sattuu sopivasti Ruohosen 80-vuotispäivän kynnykselle. Hän on syntynyt Helsingissä, josta kulkenut Lieksan ja Kiteen kautta Pieksämäelle, jossa tehnyt myös elämäntyönsä opettajana. Luottamustoimia hänellä on ollut muun muassa kulttuurilautakunnassa, kuvataidetoimikunnassa ja historiatoimikunnassa. Hänet on palkittu mm. Paikallislehtien Antti-patsaalla 1988 ja Opettajien Ammattijärjestön hopeisella Kulttuurin hyväksi –mitalilla 1989. 

Matrikkelitietoja Pentti Ruohosesta: 
http://pkkirjailijat.jns.fi/show.cgi?id=272

* * *

Suomen Maakuntakirjailijat ry. on 1972 perustettu valtakunnallinen yhdistys kirjailijoille, kirjoittajille, kääntäjille ja kriitikoille. Se on yhteyslinkki, joka toimii usein ensifoorumina esikoiskirjailijalle. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen työtilaisuuksia järjestämissään seminaareissa, matineoissa, kouluvierailuilla jne. Jäseniä yhdistyksessä on noin 200, myös maamme rajojen ulkopuolelta. 
Toiminnallaan yhdistys haluaa viedä kirjallisuutta ja kirjailijoita sinne, missä kulttuuritarjontaa on vähän, nimensä mukaisesti maakuntiin. Vuosittain sadat lapset ja nuoret ilahtuvat tavatessaan ensimmäisen kerran elävän kirjailijan, kenties juuri hänet, joka on luonut lempikirjan sankarihahmot.

Maakuntakirjailijat-mitali on viime vuosina myönnetty mm. kirjailijoille Veikko Huovinen, Kaari Utrio ja Anna-Liisa Alanko.