Lehdistötiedote

27.8.2007, heti julkaisuvapaa

 

Kirjailijat etsivät henkistä maalaisuutta Helsinki-keskeisyyden vastapainoksi

 

Joukko kirjailijoita kokoontuu pohtimaan henkisen maalaisuuden tilaa ja olemusta Henkinen maalaisuus -kirjallisuustapahtumaan Imatralle 24.11.2007. Tilaisuus liittyy Suomen Maakuntakirjailijoiden 35-vuotisjuhlavuoteen.

Mikä on maakuntien ja maaseudun asema kirjallisuudessamme, kirjailijan asema kehäkolmosen ulkopuolisessa Suomessa? Tästä puhuvat muun muassa kirjailijat Heikki Turunen, Matti Mäkelä, Leena Leskinen, Sirkka Laine, Petri Pietiläinen, Taija Tuominen ja kriitikko Eija Komu. Kaikille avoin kirjallinen iltapäivä on Imatran kulttuurikeskuksen Kaleva-salissa klo 13 – 16.30.

Suomen Maakuntakirjailijat perustettiin 1972 vastapainoksi kulttuuritarjonnan Helsinki-keskeisyydelle. Yhdistys toimii ympäri maata asuvien kirjailijoiden, kirjoittajien, arvostelijoiden ja kääntäjien yhdyssiteenä. Tavoitteena on edistää suomalaista kulttuuria ja perinnettä kirjallisuuden saralla kautta maan - syrjäseutuja unohtamatta. Kirjallisuuden ja kirjailijoiden esille tuominen ja työmahdollisuuksien tarjoaminen ovat keskeisiä tavoitteita toiminnassa. Yhdistykseen kuuluu noin 200 jäsentä. Uunituoreen jäsenkyselyn mukaan yhdistyksellä on ollut yllättävän suuri merkitys henkisen ja yhteisöllisen tuen antajana kirjoittajille uran varrella. Lisätietoja kyselystä nettisivuillamme: http://smkk.vuodatus.net/blog/category/Yhdistys+tiedottaa

Maakuntakirjailijoiden kotipaikka on Jyväskylässä Keski-Suomen kirjailijatalolla. Sen toimintaan kuuluu muun muassa kirjoittaville ihmisille suunnattu arvostelupalvelu ja kirjailijavierailujen järjestäminen kouluihin. Vuoteen 2005 saakka yhdistys oli toinen pääjärjestäjistä Olvi-kirjallisuuspalkinnon takana. Ensi vuonna tämä palkinto korvataan uudella Maakuntakirjailija-palkinnolla. Puheenjohtajana toimii joensuulainen kirjailija Kari Tahvanainen ja varapuheenjohtajana kirjailija Anne Leinonen Ristiinasta. Johtokuntaan kuuluvat kirjailijat Olavi Horsma-aho Pirkkalasta, Jukka Komppa Jyväskylästä, Martti Linna Haminasta, Marja-Leena Tiainen Liperistä ja Varpu Vilkuna Nivalasta.

Kurikkalainen kirjailija Heikki Hemminki kertoi jäsenkyselyssä Maakuntakirjailijoiden syntyvaiheista. Maaseudun kulttuuripäivät Kuopiossa 1971 poiki idean Maakuntakirjailijoista. Mukana olivat muun muassa Jouko Tyyri, Vilho Viksten, Raimo Vanninen, Yrjö Sepänmaa ja Anna-Liisa Alanko. Seppo Lappalainen kutsui Hemmingin saunailtaan hotelli Puijonsarveen ideoimaan yhdistystä. Perustettiin Suomen Maakuntakirjailijat, polvijärveläinen kirjailija Seppo Lappalainen tuli puheenjohtajaksi. Se oli kulttuuripoliittinen teko, jonka merkitystä ei vieläkään tiedetä. Arkistot odottavat tutkijoitaan.

 

Lisätietoja:

Suomen Maakuntakirjailijat ry

puheenjohtaja Kari Tahvanainen, [email protected], 0503561903

varapuheenjohtaja Anne Leinonen, [email protected], 0407430679

www.kirjailijatalo.net, tiedotusblogi: http://smkk.vuodatus.net

Toimisto: Seminaarinkatu 26 b, 40100 Jyväskylä

Sihteeri: Teija Venhola-Hirvelä, [email protected], 0500874737