Aluksi onnittelut kahdelle ideanikkarillemme, Eija Komulle ja Teija Venhola-Hirvelälle. Eijalle siitä, että hän keksi jäsenlehdellemme hyvän ja perustellun nimen Rovinssi. Teijalle siitä, että hän kehitteli kirjanmerkkimme, joka kuvaa vallan mainiosti yhdistyksemme olemusta. Siinä kevät, luonto ja kirjallisuus yhdistyvät. Kiitos teille!

Jäsenkyselymme on tuonut jo runsaasti palautetta siitä, mitä Maakuntakirjailijat vuosien varrella on merkinnyt – ja siitä, mitä meiltä odotetaan. Noin kolmannes jäsenistöstä on jo vastannut kyselyyn. Muutamia poimintoja palautteesta haluaisin ottaa tässä tuoreeltaan esiin.

Maakuntakirjailijoiden merkitystä kuvailtiin vastauksissa henkisen ja yhteisöllisen tuen antajana eri vaiheissaan olevalle kirjoittajalle. ”Sillä on merkitystä, kun saa kuulua joukkoon, jossa ymmärretään ja arvostetaan yhteisiä pyrkimyksiä.” Yhteydenpito yleisön, lukijoiden ja kirjailijoiden välillä työtilaisuuksien antamisen kautta koetaan tärkeäksi. Vanhoille jäsenille yhdistyksemme on ollut tärkeä linkki maakuntien välillä.

Saimme myös risuja: toiminta on ollut latteaa, järjestö on etäinen ja vieras. Niistä on otettava opiksi. Tiedotuksen ja näkyvyyden suhteen olemmekin jo päässeet paremmalle tasolle. Meillä on nyt kotisivut, ajankohtaisblogi, esitteitä ja jäsenlehti.

Yhteiskunnallisen keskustelun ylläpitäminen maaseudun puolesta, ruohonjuuritason kirjallisuustoiminta ja vaikuttaminen nousivat esille yhdistyksen nykytehtävinä. Sitä pyrimme toteuttamaan marraskuussa Kirja-Ryykösessä, jonka paneelikeskustelussa henkisen maaseudun puolustamisesta ja olemuksesta käydään varmasti unohtumatonta keskustelua.

SMKK:n aktiivinen esilläolo siellä missä tapahtuu on kiinni jokaisesta jäsenestä. Tiedotusmateriaaliamme voi jakaa ja kertoa siitä, että välitämme kirjailijoita tapahtumiin ja paikkoihin, kouluista vanhainkoteihin ja kansalaisten tapaamispaikkoihin. Vastuksissa toivottiin myös omaa kustannustoimintaa, antologioita vaikkapa yhteiskuntakriittisillä teemoilla. Samoin kirjoituskilpailuja. Jäsenten tuotannon esilläpito koettiin samoin tärkeäksi.

Arvostelupalvelua pidetään edelleen yhdistyksen kulmakivenä. Kirjailijoiden ja muiden ammattilaistemme työtilaisuuksien luomiseksi esitettiin mm. vierailevan kirjailijan mallia. Siinä kustantaisimme kirjailijan tapahtumaan ja saisimme sen kautta myös näkyvyyttä. Liikkuvuus ja näkyvyys ympäri maata paranisi tätäkin kautta. Kulttuuripalvelujen tuottamiseen osallistuminen maakunnissa koettiin tärkeäksi. Jäsenistön keskinäisen yhteydenpidon kannalta esitettiin mm. vuosittaisia jäsentapaamisia Jyväskylän kirjamessuilla. Siinä on ideaa! Olimmekin messuilla keväänkorvalla jo mukana.


Joensuussa 27. kesäkuuta 2007

 

Kari Tahvanainen

puheenjohtaja